API's

API.

Application Programming Interface. De toegangs poorten voor de viewers en andere data gebruikers. Een API gebruiken is handig. De API voorziening is verantwoordelijk voor het up-to-date aanbieden van de data. API zijn er in vele soorten en maten. We zullen op termijn zoveel mogelijk datasets aanbieden als API en als ruwe data.

API's met gevoelige data komen alleen via NLX beschikbaar.

  • WFS (acc versie online)
  • REST (acc versie online)
  • Graphql (wip)
  • vector-tiles (online)

op NLX wordt dat dan /cdf/dataserviceX of /vng/dataserviceY

vector-tiles staan op: https://files.commondatafactory.nl/tiles/xxx u kunt de viewer gebruiken om te achterhalen welke precies gebruikt worden

Bij vragen kom op de slack #datafactory https://samenorganiseren.slack.com

WebFeature Services (WFS)

Acceptatie versie nu beschikbaar voor testen. (19-10-2020)

energie data per gebouw

acc.maps.commondatafactory.nl/maps/energy

maps.commondatafactory.nl/maps/energy

gebruikte CBS data

acc.maps.commondatafactory.nl/maps/cbs/

maps.commondatafactory.nl/maps/cbs/

WebFeature Services, afgekort WFS, zijn niet meer weg te denken uit als geo data voorzienning. Met WFS onsloten datasets kunnen op vele manieren worden opgevraagd en gebruikt te visualiseren en te verwerken.

Een WFS bevat altijd een geografische component, en is daarom ideaal voor projecten zoals de transitievisie warmte. Voorbeelden van programma's om een WFS mee te openen zijn ArcGis en QGIS.

De WFS voor de Energietranisitie

Omdat een WFS zo handig is, en GIS-programma's al veel worden gebruikt in gemeentes, willen wij u onze data ook aanbieden in dit formaat. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld data die alleen in uw gemeente beschikbaar is eenvoudig toevoegen, en filteren op eigenschappen van buurten. We hebben een WFS voor elk van de volgende categorieën:

Documentatie van de energie Energie attributen documentatie

Hoe gebruikt u onze WFS?

De link die u hierboven ziet, kopieert en plakt u naar uw favoriete GIS-programma op de plek waar u een WFS kunt inladen. Als de WFS is geladen, kunt u de dataset kiezen die u wilt zien op de kaart. Daarna kunt u uw gewenste styling eraan geven om de belangrijke informatie te laten opvallen.

Als dit problemen oplevert, kunt u ook kiezen voor het kant-en-klaar qgis project dat is gemaakt voor QGIS. Dit hoeft u alleen te openen met een GIS-programma en dan staat alles klaar om te gebruiken.

Bij vragen kom op de slack #datafactory https://samenorganiseren.slack.com

Broncode en Docker images

Alle broncode van services en applicatie(s) zijn te vinden op gitlab.