Iteratieve Vooruitgang

Geschiedenis.

Data Software Engineer S.J.Preeker is begonnen aan commondatafactory in het team energie transitie eind 2019. Stephan had hiervoor jaren gewerkt te hebben bij datapunt Amsterdam. Stephan kwam halverwege 2019 via het NLX team in de VNG terecht. In Amsterdam deed Stephan Vergelijkbare data werkzaamheden met betrekking tot de energie transitie en kon met die ervaring overstappen naar een energie team overstappen naar een energie team. Om commonground principes te verspreiden in andere projecten.

De in 2019 gemaakte Proof of Concept (POC) ziet u hieronder. Hier ziet u gebouwen met kleuren die verschillen in energie gebruik weergeven

2019poc

De nieuwste technieken en "zo zou ik het met de kennis van nu doen" is aan de eerste versie met veel energie en plezier aan gewerkt. En met success!

Hierna is Stephan onder de noemer van commondatafactory.nl begonnen met het uitwerken en publiceren van het gemaakte werk. Net als bij datapunt Amsterdam wordt er aan datasets gewerkt die inzetbaar zijn voor verschillende themas. Nu zijn data DEGO (Data Energie Gebouw de Omgeving) en DOOK (Data Onregelmatigheden Op de Kaart).

Een beeld van de ontwikkelingen de afgelopen jaren bij de commondatafactory.nl ziet u hieronder. Commondatafactory wil data werkzaamheden doen met de commonground principes als uitgangspunt. Delen, Hergebruiken, Open Source en samenwerken.

Nu met de plannen voor een Data werkplaats lijkt het verwerken van data voor verschillende themas steeds meer momentum te krijgen. Het hands-on direct waarde aan gemeente medewerkers leveren is cruciaal! Het voldoen aan de informatie behoefte van gemeente medewerkes is erg lastig. Onderandere door de veelheid van taken, veelheid van data, ouderwetse wetgeving legacy software en een versnipperd landschap van databronnen en organisaties die wel elkaars data maar niet elkaars problemen hebben is samenbrengen van informatie een monniken werk. Anderen engineers hebben hier veel profeit van in de toekomst met snellere en betere data gedreven beslissingen.

We zijn ook enorm fan van het werk van NLX het heeft de potentie om in de toekomst ons werk een stuk eenvoudiger te maken

In 2020 kwam Niene Boeien, Paul Suijkerbuik, Gerdien van Vrede aanschuiven. Alleen Stephan is nog over van het oude energie team. Er zijn diverse mensen die tijdelijk even hun expertise geleend hebben. Designers, Product Owners, Haven experts etc.

Het is mooi om de iteratieve vooruitgang te kunnen laten zien aan de hand van screenshot en tussentijdse plaatjes.

Begin:2020

POC

versie uit 2020-07 Inmiddels is weer veel verandert.

2020-06-versie

cbs data met gaten voor verwerking, na de verwerkingen hebben we een gevulde kaart. (2020-06)

cbsdata

2020 Begin van corona crisis een poc om met google data drukte indicatie te maken

drukteradara

2020-07 maatwerk voor Rotterdam

maatwerk voor rotterdam

De realiteit van software: xkcd

S2 Geodata selectie maakt het mogelijk om bijzonder grote aantallen data geografish te analyseren met dataselectie en voor het wijkpaspoort. Achter de schermen werkt het ongeveer zo. (techniek van google engineers)

s2

Voorbeeld selectie rekenkracht 422.000 items regio denhaag in een paar miliseconden.

geoselectie

Met bovenstaande tools kon het Wijkpaspoort 2020-10 gerealiseerd worden

wijkpaspoort

Energie data wordt gepubliceert op postcode gebied. Dit is anoniem maar niet heel handig.

postcodegebieden

Postcode gebieden zijn soms wel erg groot. poscodeproblemen

Bag3D gebouwhoogte

bag3d